Експлозия на газ разруши дома им, съседи се опасяват от нов инцидент

11-годишно момченце загина при взрив, причинен от авария в газопреносната система в Севлиево. Експлозията срути къща, две съседни бяха разрушени почти до основи, а 15-годишната сестра на детето се бори за живота си в „Пирогов”.

 

Въпреки вероятната причина за експлозията, оказва се че разрушеният дом дори не е свързан с газовата инфраструктура. Съседи на пострадалото семейство споделиха пред Нова ТВ и за други проблеми с мрежата. Хората се опасяват, че трагедията може да се повтори. При изкопни работи преди време е имало подобна опасност, след като била засегната газопреносна тръба. Намесата на авариен екип тогава предотвратила инцидента.

 

Прокуратурата изяснява точната причина. Сигурно е, че има прекъсната тръба. Ремонтните дейности не би трябвало да притесняват хората”, каза кметът Иван Иванов. Той вече е разговарял с ръководството на газопреностното дружество за извършване на нова проверка на всички връзки в квартала, за да се установи дали има някакви течове. Градоначалникът обеща помощ на родителите на загиналото дете, включително чрез предоставяне на общинско жилище.

 

Още 12 сгради са засегнати от мощната експлозия, добави Иванов. Кметът обаче отрече да е имало последващи взривове, за каквито се появи информация. Общината ще помогне и финансово за компенсиране на нанесените щети.

 

Родителите на загиналото дете Сергей и Мирослава са заканиха да търсят отговорност от институциите. В момента на взрива майката се връщала от Гърция, а бащата не е бил у дома. Децата са се прибрали вкъщи и искали да запалят печката, за да се стоплят, което вероятно е възпламенило газта. Сергей твърди, че е усетил миризма на газ още в края на февруари, но не е обърнал внимание.

 

Серия от операции предстоят на другото дете, което е оцелялото в трагичния случай. За тях са необходими пет банки кръв и родителите отправиха призив към всеки, който може да се отзове.  

 

Повече за обстоятелствата около трагичния инцидент в Севлиево ще научите от видеото.

 

Репортер: Десислава Георгиева