В украинския парламент е внесен проект за указ

В украинския парламент е внесен проект за указ за въвеждане на извънредно положение в три области в източната част на страната, съобщи  ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на Върховната рада. Става въпрос за Донецка, Луганска и Харковска област.

 

Проектът е предложен от депутата Николай Рудковски и трябва да бъда разгледан от 
ръководството на Радата. Следващото пленарно заседание на парламента е утре.

 

Предложението идва на фона на отново ескалиращото напрежение в страната. Причина станаха проруски активисти, които завзеха основната административна сграда в източния град Донецк и обявиха създаването на суверенна народна република, независима от властта на Киев. Самопровъзгласилите се лидери на Донецк поискаха провеждането на референдум за суверенитет не по-късно от 11 май. Сградата на администрацията в Донецк остава обградена от руски поддръжници.

 

Проруски активисти продължават да контролират и централата на силите за сигурност в източната област Луганск. Активистите освободиха сградата на администрацията в Харков, след като я окупираха през нощта. 

 
Протестите в източна Украйна са поредното предизвикателство срещу правителството, поело властта през февруари. Заради протестите президентът Олександър Турчинов отмени официалното си посещение в Литва и свика спешно заседание на силовите министри. Говорителят му каза, че той лично ще поеме контрола върху справянето с протестите.