Проруски активисти в Донецк обявиха създаването на суверенна народна република, независима от Киев

Украйна отново е гореща точка. След Крим още една област прави завой към Русия.

 

Проруски активисти, които завзеха основната административна сграда в източния украински град Донецк, обявиха създаването на суверенна народна република, независима от властта на Киев. Решението беше обявено от говорител на протестиращите, който излезе от окупираната сграда.     

 

Самопровъзгласилите се лидери на Донецк поискаха провеждането на референдум за суверенитет не по-късно от 11 май. Проруски активисти продължават да контролират и централата на силите за сигурност в източната област Луганск. В Харков протестиращите освободиха сградата на администрацията, след като я окупираха през нощта. Властите в Киев създадоха антикризисен щаб. В украинския парламент е внесен проект за въвеждане на извънредно положение в трите източни области. 

 

В Донецка област, украинците имат лек превес, но повечето от тях са рускоговорящи. Аналогично е положението и в Луганска област, а в Харковска украинците са значително повече от руснаците. В езиково отношение са разпределени почти по равно.

 

Проруски протестиращи в Луганск нахлуха в сграда, където се съхранява арсенала на силите за сигурност и са взели оръжия. В отговор полицията беше поставена в състояние на повишена готовност. Блокирани са всички пътища, водещи към града. Вчера демонстранти превзеха сграда в Харков. Днес украинският вътрешен министър обяви в страницата си във Фейсбук, че протестиращите са изведени, а служителите са се върнали на работните си места. Проруски протестиращи нахлуха и в регионалната администрация в Донецк, където издигнаха руското знаме. 

 

Това е план за дестабилизиране на страната, план според който чуждестранни военни ще прекосят границата и ще окупират наша територия. Ние няма да позволим това да се случи. Сигурен съм, че жителите на Луганск, Донецк и Харков искат да живеят в единна държава”, каза Арсений Ясенюк.

 

Протестите в източна Украйна са поредното предизвикателство срещу правителството, поело властта през февруари. 

 

Заради протестите, президентът Олександър Турчинов отмени официалното си посещение в Литва и свика спешно заседание на силовите министри. Говорителят му каза, че той лично ще поеме контрола върху справянето с протестите. 

 

В обръщение, излъчвано на живо по телевизията, премиерът Арсений Ясенюк съобщи, че заминава за източна Украйна, за да успокои страховете на хората. Очаква се той да предложи децентрализиране на властта и финансова помощ за местния бизнес.