Шефът на кабинета на премиера - Мария Дивизиева, беше замесена в скандално дело за корупция

Шефът на кабинета на премиера - Мария Дивизиева, беше замесена в скандално дело за корупция. Името й се спряга като част от група, злоупотребила с евросредства, научи Нова телевизия. 

 

Двама висши съдии бяха обвинени за злоупотребите днес. Това са шефът на Апелативния съд Веселин Пенгезов и председателят на военно-апелативния съд Петко Петков. Ако се стигне до присъда, може да отидат зад решетките за 15 години.

 

Малко преди 11 часа Веселин Пенгезов се появи пред сградата на ДАНС и във видимо добро настроение коментира, че освен него, прокуратурата ще обвини още цяла една престъпна група

 

Пенгезов дойде в ДАНС без адвокат и обясни, че такъв не му е нужен. „За какво ми е адвокат, аз съм като Георги Димитров, нали ви казах”, заяви той. 

 

На излизане от ДАНС обаче Пенгезов уточни, че Дивизиева не фигурира в обвинителния акт, както и че той самият има повдигнати общо 4 обвинения

 

Става дума за непроведени през 2008 година обществени поръчки за компютърни специалисти, които да изградят система за прозрачна работа на магистратите под пагон. Самите компютърни специалисти са свидетели срещу Пенгезов и Петков. 

 

Дивизиева пък е била е зам.-министър в кабинета "Станишев" и отговаря именно за евросредствата, които ще подобрят работата на родните чиновници. Тя коментира пред агенция БГНЕС, че не се притеснява от разследването. 

 

Общата щета, която е настъпила е около 200 000 лева