Мария Дивизиева ще отговаря за злоупотреба с евросредства за военните съдилища

Шефката на кабинета на българския премиер вече е клиент на прокуратурата
Мария Дивизиева беше обвинена, че е помагала в злоупотреби с евросредства за военните съдилища.

 

Една обществена поръчка за 700 000 лева вкара в списъка с клиенти на прокуратурата двама висши магистрати и един високопоставен служител на кабинета „Орешарски”. По същото дело обвиняеми са и председателят Апелативния съд Веселин Пенгезов, както и шефът на военния съд Петър Петков. 

 

Интересното е, че обвиненията срещу тях идват четири години, след като е започнало разследването. Според прокуратурата всичко започнало през 2008 година, когато Веселин Пенгезов оглавява още Военно-апелативния съд. Той започнал скандалния европроект и го завещал на наследника си Петър Петков. Относно проблемите в проекта те търсили помощ от Мария Дивизиева. Тя, като заместник-министър на държавната администрация, умишлено улеснила предоставянето на неверни сведения и съдействала за отстраняването на спънки по проекта за прозрачност във военните съдилища.   

 

Пенгезов не го познавам и не съм го виждала, Петър Петков също не познавам”, заяви пред медиите Мария Дивизиева.

 

Преди ден прокурорът, разследвал случая, обясни в сутрешния блок на Нова телевизия, че всъщност почти цялата документация по обществената поръчка е била подменена.

 

Изключително арогантно престъпление. Подменена е 80% от документацията на проекта”, заяви прокурор Стоил Тойчев.

 

Това е недоразумение, защото в голяма част от периода, за който съм обвинена, аз не съм била на този пост. Надявам се името ми да бъде изчистено, аз не съм извършила престъпление”, заяви Мария Дивизиева.

 

Сега Дивизиева е шеф на кабинета на Пламен Орешарски. Тя обясни, че е излязла в отпуск, докато случаят се изясни.

 

Според премиера Пламен Орешарски няма защо Дивизиева да подава оставка, това няма общо с работата й сега. 

 

За разлика от Пламен Орешарски, ръководителят на двамата магистрати – главният прокурор Сотир Цацаров поиска временното отстраняване от длъжност и на Веселин Пенгезов, и на Петър Петков. 

 

На нито един от тримата обвиняеми не е наложена мярка за неотклонение, защото прокурорите смятат, че няма опасност нито да се укрият, нито да извършат друго престъпление.