Общо 13 служители ще бъдат наказани

Десетки наказани и двама уволнени. Това са резултатите от зрелищното бягството на трима затворници по празниците. Те все още са на свобода, а разследването предизвика поредица от проверки в системата.


За последните пет години общо 77 души са успели да се измъкнат от затворите у нас. Шестима от тях са в неизвестност. Данните изнесоха от министерството на правосъдието.


Общо 13 служители ще понесат отговорност за бягството на Николай Николов –Шатката и гватемалеца Хосе Луис Мартинес от Софийския затвор, както и на Огнян Гюров от затворническото общежитие в Бургас. Ще бъдат уволнени служителите, които са били на пост в двете места, когато затворниците бягат. Дисциплинарно производство се води срещу шефа на затвора в София, но не и срещу този в Бургас. Лесно ли се бяга от български затвор?


Идеолог на бягството е гватемалецът Хосе Луис Мартинес. Двамата с Николай Николов работят като параджии в затвора и именно през паровата централа се измъкват. Първи е Мартинес, той проправя пътя, по който след това се измъква и Николов.


„Движейки се в приземните помещения е стигнал до решетка, находяща се на Векилкски, същата е отстранена чрез изкъртване”, обясни Свилен Цветанов, зам.-шеф на затворите.


Мартинес се озовава в двора, по неговите стъпки се движи Николов. А в двора вече ги чака сив Опел Астра със затъмнени стъкла и полицейска лампа.


„Същият е управляван от служител, който се е удостоверил със служебна карта на служител от МВР и е влязъл в конвойната част. Същият е напуснал в 17:31 ч. портала”, поясни Свилен Цветанов.


Сивият Опел със син буркан не е проверен на излизане. Причина според зам.-правосъдния министър са... метеорологичните условия.


„На 30 април всички бяхме свидетели на силния дъжд, който се изсипа над София след 17 часа. Допускам че не му е поискал карта.. Не, човека не го знаем кой е”, твърди зам.-правосъдният министър Илия Ангелов.


Сега, освен Мартинес и Николов, се издирва и мнимият полицай. Лицето му не е заснето, тъй като видеонаблюдението в софийския затвор е тук-там.


„Могат да се направят няколко извода, а именно най-тежкият от тях е, че имаме пропуски в охранително отношение”, твърди Росен Желязков - шеф на затворите.


Така да избягат от Софийския затвор за Мартинес и Николов се оказва по-лесно, отколкото на екранния им еквивалент Майкъл Скотфийлд. На героя от култовия сериала „Бягство от затвора” му отне 22 епизода време, за да успее да си татуира план по тялото, да извърши престъпление, да влезе в затвора, за да измъкне брат си, обвинен несправедливо.


От правосъдно обявиха, че ще търсят европари за нов затвор в столицата. Ще бъдат закрити и част от нерентабилните арести, а надзирателите от тях ще бъдат командировани в затворите.

 

Освен това от 1 юни надзирателите ще имат ново работно време – ще дежурят по 12, а на по 24 часа, както досега.