По-голяма част от жертвите са починали от задушаване и отравяне с въглероден окис

232 души са загинали при експлозията в мината в Сома,  западно от Анкара. Ранените са най-малко 80. Почти 800 души са били под земята, когато късо съединение е предизвикало експлозия и пожар. Около 500 души все още са в неизвестност и властите очакват броят на жертвите да нарасне. Премиерът Ердоган отмени посещението си в Албания и пристигна в Сома.

 

Почти 20 часа след най-тежкия инцидент в мина в историята на Турция, много хора все още са в неизвестност. Голяма група миньори се намира на около 2 километра под земята и на около 4 километра от входа на мината. Масираната спасителна операция продължи през цялата нощ. До момента е потвърдено, че повечето от жертвите са починали от задушаване и отравяне с въглероден окис, тъй като помпите за кислород са били унищожени от взрива. 

 

Това е най-голямата мина в Турция - в нея работят 6500 души. Тежкият инцидент е станал в момент, когато едната смяна си тръгвала и застъпвала следващата. Затова под земята имало толкова много хора - почти 800 миньори. 

 

Роднини на миньорите се събраха пред мината в очакване на новини за близките си. Много от хората плачеха, а други се молеха. 

 

Турското Министерство на труда съобщи, че мината е проверявана четири пъти през последните две години. Последната инспекция е била преди два месеца и е установено, че всички стандарти за безопасност са спазени. В отговор, основната опозиционна партия припомни, че преди 20 дни е внесла искане в парламента за създаване на комисия, която да разследва условията на труд в мината. С гласовете на управляващата Партия на справедливостта искането е било отхвърлено.