Това ще стане през юни, съобщи Херман Ван Ромпой

Грузия ще се присъедини към Молдова при подписването на споразумение за по-близки политически и търговски връзки с ЕС. Това ще стане на 27 юни, съобщи президентът на Европейския съюз Херман Ван Ромпой.

 

„Подписването на това най-важно споразумение ще придвижи сътрудничеството между Грузия и ЕС към напълно нов етап и ще направи необратима евроинтеграцията на страната", заяви грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили.

 

В Украйна обаче именно ходовете около подписването на това споразумения предизвикаха настоящата криза.

 

Херман Ван Ромпой предупреди Грузия да устои на „предизвикателствата за сигурността", които „може да възникнат, за да я изплашат"

 

„Събитията в региона напоследък показват, че има ясно външно предизвикателство", заяви Ромпой. „Русия е съсед. Но добрите съседи уважават границите си", допълни той. 

 

Анализатори очакват подписването на споразумение с Грузия още повече да повиши напрежението между ЕС и Русия. Москва се притеснява от действията на Общността за сближаване с бивши съветски републики.

 

Грузия е една от шестте бивши съветски републики, с които ЕС се стреми да изгради по-близки отношения по силата на програмата „Източно партньорство”. Останалите страни са Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова и Украйна. Програмата не е замислена автоматично да предшества членство в ЕС.