По-рано днес прокуратурата поиска три години условно по второто дело срещу Цветанов

Софийският градски съд призна бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за виновен и го осъди на четири години затвор.

 

Присъдата е по обвинение, че шест пъти Цветанов е написал „Не” под искане за подслушване на бившия антимафиот номер 1 на Велико Търново – Орлин Тодоров и още две криминално проявени лица, над които Тодоров най-вероятно е опъвал чадър.  По този начин Цветанов е осуетил разследването срещу Тодоров. 

Още по темата

 

Присъдата е изненада, тъй като по това обвинение прокуратурата поиска три години условно. Съдия Тони Гетов се мотивира с факта, че Цветан Цветанов с мисъл е написал "Не", без да има законово право за това. Другият мотив е, че след шестте "Не"-та, за Тодоров следва стремглава кариера в МВР - от криминалист в РПУ-Горна Оряховица, той става шеф на антимафиотите във Велико Търново. 

 

Немският адвокат на Цветан Цветанов заяви, че върху българския съд има натиск, но не обясни кой го упражнява.   

 

Пледоариите бяха при закрити врата, тъй като по делото има секретни документи. Присъдата ще бъде обжалвана.

 

Процесът тръгна от втория опит след фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от обвинението.


Първоначално присъдата по делото за т.нар. „Шест Не-та” трябваше да бъде произнесена утре, от 9:30 часа. По-късно обаче стана ясно, че втората си присъда за тази седмица Цветанов ще чуе още днес.


 В петък тръгва третото дело срещу бившия вътрешен министър – за това, че не е разписал правила за работа в бившата вече служба СДОТО, от което е последвало безконтролно подслушване и следене на граждани.  

 

В понеделник Цветанов беше оправдан по делото за длъжностно присвояване на малко над 50 000 лева.