Комисията за борба с трафика на хора определи случая с българите като "трудова експлоатация"

Като "трудова експлоатация" определиха от Комисията за борба с трафика на хора случая с българите от месокомбината в Германия. Около 80 наши сънародници работят там без договори, при ниско заплащане и без спазване на хигиенните изисквания.

 

След излъчването на репортажа ни бяха сезирани Агенцията по заетостта, Инспекцията по труда, германските и полските компетентни органи

 

Преди седмица се свързахме със служителки, които ни разказаха за кошмара преживян в германски месокомбинат. „Работят минимум 9 часа, максимум 16. Една от българките е била изхвърлена, след като за втори път е колабирала там. Те нямат здравни осигуровки, нямат регистрация, нямат договори”, казва Нора Маркова.

 

Разбрахме, че фирмата, която стопанисва месокомбината е полска и има представителство в България. След като подадохме сигнал в Агенцията по заетостта, проверката установи, че фирмата-посредник всъщност няма регистрация за наемане на работници. След излъчването на репортажа ни, оттам сезираха и Инспекцията по труда.

 

"Наложени са принудителни административни мерки и успоредно с това е потърсена административно-наказателна отговорност на посредника. Сигнализирали сме съответните контролни органи в Полша и Германия", казват от агенцията.

 

Свързахме се и с Комисията за борба с трафика на хора. Оттам определиха случая като "трудова експлоатация", а сънародниците ни като "жертви на трафик". Съобщиха ни, че разследването ще проведат съвместно с ДАНС.