Експертите от Министерството на околната среда и водите бяха освиркани в Бургас и не можаха да представят идеята

Скандали и напрежение имаше в Бургас заради идеята за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”. Десетки собственици на земи провалиха първото от серията обществени обсъждания по темата.


Експертите от Министерството на околната среда и водите бяха освиркани и не можаха да представят идеята. Противниците на бъдещия природен парк мотивираха крайната си действия с това, че държавата ще изкупи земите им на безценица.


„Това обществено обсъждане, за нас то е нелегитимно, не съответства на решенията на Народното събрание, нито на процедурите по Закона за защита на териториите”, обясни Димитър Канариев от Националната асоцияция „Българско Черноморие”.


Собствениците на земи не пожелаха да чуят мнението на експертите и не им дадоха думата. След като скандалите продължиха близо 30 минути, експертите на екоминистерството се оттеглиха с полицейска охрана.


Експертите обясниха, че териториите, предвидени за включване в парка, са били определени от направено проучване от БАН. Преценявани са биологическите характеристики на териториите, а не е обсъждано дали земите са частни или общински.


„За това са тия обществени обсъждания, всеки да си каже проблема и тази идея подлежи на корекция”, заяви Михаил Михайлов, експерт в МОСВ, Отдел „Защитени територии”.


Според кметове и протестиращи обаче се нарушава приетият от парламента Мораторуим за сторителство върху земи държавна собственост.


„В един момент виждаме, че се отнема, се засяга и частна собственост и общинска собственост и аз като кмет на Община Поморие защитавам собствеността на общината и и съм категорично против този парк”, твърди кметът на Поморие Иван Алексиев.


По проект в парка влиза крайбрежната алея на Поморие, което според местните е недопустимо.


„След като влизат 80% от частните земи вътре в този парк,  трябва някой да каже на тези хора, че земите им влизат. Това си е една нова национализация”, твърди Апостол Тодоров-собственик на земи.


„Ние сме твърдо решени, че няма да отстъпим този път и така намеренията на „Злените” да могат да крадат чрез нашите земи няма как да станат”, обясни Димитър Транов-собственик на земи.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова