Това съобщиха от Апелативната прокуратура в София

Още по темата

Апелативната прокуратура - София не видя доказателства срещу тримата, обвинени в покушение над депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

От прокуратурата съобщиха, че оттеглят частния протест на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу определението на Софийския градски съд (СГС) от 14 юни, с което е оставено без уважение искането за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев.

 

По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест ръководството на прокуратурата възложи на прокурори от Апелативната прокуратура в София и Върховната касационна прокуратура да проучат делото.

 

Стана ясно, че липсват основания за поддържане на протеста, тъй като от събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени, допълват от Апелативната прокуратура.  

 

В съобщението се допълва, че прокуратурата подкрепя безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

 

Прокуратурата изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни, твърдят от там.

 

„Единодушно становище има - по делото няма никакви доказателства за обосновано предположение за престъплението. Естествено прокуратурата няма да поддържа тази теза. Иначе - това ще е инат”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

 

По думите му би следвало да се анализират мотивите на СГС. Цацаров твърди, че може да се говори за действия за евентуално намерение, но няма за опит за убийство.

 

Няма как да има преквалификация на обвиненията сега. Няма доказателства, обобщи обвинител номер едно.