Най-важното на сцената остава незабележимо за публиката – това е балатум със специално покритие

Дворът на Военната академия в София се превръща в сцена за класически балет. Минути преди представянето на „Лебедово езеро”, репортерът София Стойчева разказва какво се случва зад кулисите на спектакъла.


Балетистите се подготвят за спектакъла.Това тук не са обикновени палатки, а гримьорни. Може да се каже, че условията са малко полеви като за парка на Военната академия, но по-важното е времето да е на страната на изпълнителите. Разходка сред декорите на класическите балетни постановки, които ще се играят в парка на Военната академия, направи София Стойчева.


Най-важният компонент на сцената остава незабележим за публиката – това е балатумът със специално покритие, на който стъпват артистите.


„Палците са от атлазен плат, който се пързаля. Той спира хлъзгането. Това е най-важната част от балетните спектакли, защото ние, където и да ходим, задължително си взимаме тези десетина ролки балатум”, обяснява помощник режисьорът Риолина Топалова.


Иначе обитателите на парка на Военната академия не винаги приемат радушно класическите произведения.


„От иглолистното дърво, което е точно зад сцената имаше семейство катерички, които толкова ожесточено ни замеряха с шишарки, че им нарушаваме спокойствието...но всичко това се приема с хумор”, разказва Сара - Нора Кръстева - директор на балета на Софийската опера.


И други рискове за балета на открито. По време на един от спектаклите в парка изпълнителите помнят балета „Лебедово езеро” с истинско...езеро от дъждовна вода.


„Дълг беше да продължим спектакъла. Съответно имаше няколко неловки падания от страна на момичетата от балета”, коментира Риолина Топалова.


В представленията участва цялата трупа на Балета на Софийската опера.


11 постановки на спектаклите „Лебедово езеро”, „Жизел”, „Дон Кихот” и „Зорба Гъркът”, както и осем детски представления ще зарадват почитателите на балета през целия месец юли. Мястото за ценителите на класиката е паркът на Военната академия.


Повече по темата гледайте във видеото.