Фишът ще се изпраща по пощата до шофьора, а снимките ще могат да се гледат и в интернет.

Тотален Биг Брадър по пътищата на страната. КАТ купува близо 200 камери, за да хваща безразсъдните шофьри. Мярката идва, след като съдът забрани фишовете, издавани от мобилните камери. Според експерти ефектът е -  занижен контрол на пътя и повече катастрофи, причинени от висока скорост. 

 

След забраната фишове да се издават за нарушения, регистрирани от мобилни камери, от КАТ отчитат 80 % по-малко актове за превишена скорост. 


Сега контролът се осъществява само с 24 стационарни камери, монтирани по пътищата на страната, както и с радарите в патрулните коли. При тях обаче акт се пише на място, а фиш не може да се издаде. Това прави контролът много по-неефективен, а шофьорите – по-смели на пътя. 


Ето и равносметката: След като радарът засече висока скорост, вместо фиш, нарушителят среща палката на катаджията и получава акт на място. 


„С мобилните камери можем да хванем целия пътникопоток – и всеки може да бъде санкциониран с електронен фиш. А сега се издава акт, което отнема време, за което не работи екипа”, обяснява Росен Рапчев от „Пътна полиция”. 


Така докато пишат акта на един, през катаджиите безнаказано преминават поне още десетима нарушители. Резултатът е рязко покачване на средната скорост. Докато наказаните намаляват, тежките инциденти на пътя растат. 


„Водачите мислят, че тъй като няма кой да ги контролира могат да нарушават правилата когато поискат. Особено със скоростта”, твърди Златина Стоянова от Асоциацията на пострадалите от катастрофи


А път без камери и наказания е истински рай за шофьорите. Съвсем скоро обаче по най-рисковите пътища нови 200 камери ще дебнат безразсъдните зад волана.


„В тази връзка сме направили анализ на оперативната обстановка и на аварийността на пътя и сме завишили бройката на камерите,за да поемат голяма част от аварийните участъци на пътното платно”, обяснява Росен Рапчев от „Пътна полиция”. 


Веднъж заснето, нарушението ще се изпраща към Единен център за обработка на нарушенията. Освен бясното шофиране, фишът ще може да информира униформените дали автомобилът е с „Гражданска отговорност” и технически преглед.


„Ще има снимка с автомобила – дата, час, точното място, посоката на движение, каква е разрешената и установената скорост”, пояснява Росен Рапчев.


Обработката на всяко нарушение ще става за секунда-две, след което фишът ще се изпраща по пощата до шофьора. Снимките ще могат да се гледат и в интернет.


От КАТ вече готвят и законодателни промени, с които да върнат мобилните камери в битката с бясното шофиране по пътищата. Експертите ще отстранят всички слабости, които до този момент създаваха съмнения за манипулиране на фишовете, заснети от устройствата в патрулките. Ако това стане – Биг Брадър наистина ще ни дебне навсякъде, докато шофираме. 


„СПРИ! Животът е с предимство!” - кампанията на Нова за безопасност на пътя продължава. Очакваме и вашите сигнали за нередности на пътя в рубриката „Моята новина” на сайта NovaNews.bg


Повече по темата гледайте във видеото.