Атестирането на техниците пък ставало по наредба от 1969 година

„През 2005-2007 година по чисто мафиотски начин от Инспектората на МИЕ беше одобрена само една фирма за България за краен контрол и само една фирма за периодичен контрол на асансьорите”, заяви в предаването „Здравей, България” Илия Златанов от Асансьорната асоциация. 

 

По думите му за краен контрол е била избрана „Лифт Стандарт”, която е собственост на мъж, роднина на човек от инспектората.

 

„Лифт Стандарт беше на Григор Лилов, който тогава беше на 75 години и беше роднина на човек от инспектората на МИЕ”, заяви Илия Златанов. 

Още по темата

 

Втората фирма е „МД Лифт контрол”, която е трябвало да проверява падналия в София асансьор, при което една жена загина, а друга е в тежко състояние в болница. 

 

Златанов обвини собственика ѝ Максим Димитров, че е от „номенклатурата на агенцията и от връзкарите към МИЕ”. 

 

„Единствената им цел е да вземат пари, които се разпределяха в агенцията. Говоря ви за милиони на месец”, заяви Илия Златанов. „Нямате представа каква мафия работеше там, преди да дойде г-н Цанков”, допълни той. 

 

По думите му за лицензирането на фирмите за поддръжка на асансьорите се е изисквало хората да бъдат степенувани по наредба от 1969 година. 

 

„Атестира се един човек, че има степен, като плаща 600 лева. Нищо не прави, трябва само да снася пари”, заяви Златанов. 

 

В предаването се включи и управителят на „МД Лифт контрол” Максим Димитров. Той обясни, че фирмата му е трета страна при прегледите на асансьорите. 

 

Първо бил домоуправителят, който е длъжен да сключи договор с поддържаща фирма, която прави прегледи на 10 дни и евентуално ремонти, когато се наложи. 

 

„През 2009 е извършен преглед и регистрация на асансьора при нас. През 2010 година е извършен преглед след ремонта. В ревизионния акт е отбелязано какво е направено при прегледа”, заяви Димитров относно падналия асансьор. 

 

Последният преглед на този асансьор от „МД Лифт контрол” е на 6 април 2012 година. 

 

„При смяната на въжетата през 2010 година, двете въжета са били еднакви. Нашият инспектор е искал сертификати за въжетата. През 2012 въжетата също са били еднакви. Имам съмнение, че е извършен допълнителен ремонт, без да бъдем уведомени”, заяви Димитров. 

 

Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, обясни, че днес ще получат документите от следствието и ще стане ясно какви и колко въжета е трябвало да има този асансьор и дали всичко е спазено. 

 

Той потвърди, че има случаи на асансьори с премахнати спирачки, за да не засядат често.