Туристите не трябва да се доверяват и на мними сарафи, които обменят валута на улицата

Чейндж бюра мамят туристи по Черноморието, правейки сделки на ръба на закона.  

 

Само по Южното Черноморие обменните бюра са над 400 – голяма част от тях в Слънчев бряг. Въпреки че законът определя максимална разлика в курса, от която бюрата нямат право да се отклоняват, много търговци на валута намират вратички и мамят туристите

 

Първият капан при обмяната на валута дебне туристите още при пристигане. На летището в Бургас. Курсът, на който чейндж бюрото тук купуват, е далеч под официалния на БНБ – малко над 1.50 лева за евро.

 

Според закона обаче разликата от официалния курс на БНБ и този в чейндж бюрата не трябва да е повече от 5%.

 

Решаваме да проверим курса на едно от чейндж бюрата в Слънчев бряг. Оказва се, че тези обменни бюра работят на ръба. Намерили са вратичка в закона и са регистрирани не като чейндж бюра, а като финансови къщи. Така не попадат под контрола на данъчните. 

 

Измамите обаче не спират до тук. На много от таблата пред чейндж бюрата въобще липсва курс продава. За това клиентите трябва внимателно да следят на какъв курс са обменили парите се и то преди да подпишат сделката. След това и данъчните са с вързани ръце.

 

Разбира се, туристите не трябва да се доверяват и на мними сарафи, които обменят валута пред самите чейндж бюра или вътре в хотелите.

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.