банкерът е обявен за издирване и в информационната система на Интерпол

Софийският градски съд ще заседава в петък (12 септември) за ареста на банкера Цветан Василев, съобщиха от институцията.

 

Производството е по текст от НПК, който се отнася за така нареченото прокурорско задържане за 72 часа. 

 

В понеделник адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев - Константин Симеонов, заяви, че ще поиска промяна на мярката за неотклонение на банкера, за да може Василев да се върне в България. Това трябва да стане така че да не се пречи на самото дело.

 

"Всички, които бяха обвиняеми по случая, са вече навън под домашен арест с парична гаранция. По тази причина искаме промяна на мярката за неотклонение", подчерта защитникът на Василев.

 

В края на юли прокуратурата задочно обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери Цветан Василев. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 година до 19 юни 2014 година умишлено е склонил Маргарита Петрова, главен касиер на КТБ и Орлин Русев, изпълнителен директор, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. 

 

Той е обявен за издирване и в информационната система на Интерпол във връзка с изпратена от прокуратурата молба за обявяване за международното му издирване с цел екстрадиция.