От миналата седмица има нови данни за заплаха за живота на банкера, твърди адвокатът му

Цветан Василев излезе на свобода. Сръбският съд пусна от ареста мажоритарния собственик на КТБ. Наложена му е по-леката мярка „подписка”. В същото време, у нас държавата се опитва да спаси общините, чиито пари са блокирани в банката.

 

След изненадващата поява на Цветан Василев в Белград, съдът в сръбската столица му отне паспорта и му забрани да напуска страната. На мажоритарния собственик на КТБ е наложена и мярка "подписка". Всеки ден Цветан Василев трябва да идва в съда, за да доказва, че не е напуснал Сърбия.

 

Василев е бил разпитван в продължение на няколко часа още вчера. След това съдът в Белград уведомил официално българските власти за действията си и поискал необходимите документи, за да прецени дали бизнесменът да бъде екстрадиран. Колко време ще отнемат процедурите засега не е ясно.

 

От миналата седмица има нови данни за заплаха за живота на банкера, твърди адвокатът му. Цветан Василев подаде сигнал за заплаха за живота му през юни и в нея фигурираше името на Делян Пеевски - нещо, което прокуратурата не можа да докаже.

 

В писмо до медиите днес Пеевски за пореден път отхвърли твърденията за отношенията му с Цветан Василев. Според него банкерът трябвало да се страхува не от него, а от вложителите в КТБ, които чакат отговор на въпроса къде са им парите.

 

Разтревожена за банкера е 85-годишната майка на Василев, която открихме в Габрово. Разстроена от последните новини за него, тя сподели, че не го е виждала от началото на май. Тотка Василева не пожела да говори пред камера, но на изпроводяк увери, че синът й е невинен и жертва на борби за власт. Цветан Василев ще изчака решението на сръбските магистрати в дома си в Белград.

 

Утре Апелативният съд в България ще гледа жалбата на българските адвокати на Цветанов срещу искането за неговото арестуване за 72 часа. На първа инстанция Софийският градски съд отхвърли жалбата като неоснователна. Възможно е доброволното явяване на Цветан Василев в полицията в Сърбия да доведе до промяна в тактиката на защитниците на Василев и жалбата му да бъде разгледана от магистратите на по-горна инстанция.