След разследване на Нова градоначалникът ще бъде съден

Кметът на Видин беше отстранен за постоянно от длъжност. Това реши съдът, като остави без уважение искането на Герго Гергов да бъде възстановен на работа.

 

До принудителната мярка се стигна, след разкрития на Нова. В предаването „Разследване” показахме как във Видин са доставяни храни за детските градини на завишени цени. Преди два месеца кметът на Видин Герго Гергов беше отстранен от длъжност, за да бъде намален рискът от евентуален натиск над свидетели и прикриване на доказателства. Днес съдът не уважи иска му да бъде възстановен на работа.

 

„Това е решение на съда, аз уважавам решенията на съда и затова продължаваме напред”, заяви самият той след като чу решението на съда.  „Удовлетворена съм. В края на краищата това е едно справедливо решение”, коментира прокурор Лилия Симеонова. Разследването срещу видинския кмет започна след разследване  на Нова за нарушаване на закона за обществените поръчки, незаконно притежаване на антики и боеприпаси. 

 

Междувременно общински съветници сигнализираха, че Гергов продължава да се разпорежда в общината като кмет, въпреки решението на съда. В събота дори бил забелязан да кара служебен автомобил, собственост на общината, по време на автомобилно състезание.

 

"Това е клевета, която е изречена на явен глас. Има издадена заповед от действащия кмет на общината. Автомобили са дадени на Българската федерация по автомобилен спорт, тези автомобили са използвани като коли за сигурност и аз като председател на организационния комитет трябваше да возя заместник директора на федерацията”, заяви в отговор на обвиненията Гергов. От събраните доказателства до момента по делото срещу Гергов прокуратурата ще повдигне поне две обвинения.

 

Репортер:  Биляна Борисова