Не можеш за дни да вземеш решение за реформа, която се прави години, допълни той

 

"Снощи на заседание на парламентарната група на Реформаторския блок решихме да гласуваме против пенсионните промени”. Това заяви Реформаторът Найден Зеленогорски в студиото на „Здравей, България”. Повод за гостуването беше назрелият конфликт между ГЕРБ и Реформаторите във връзка с пенсионната реформа и вноските за втора пенсия.

 

Според Зеленогорски РБ не е станал част от вземането на решение за пенсиите и не е бил информиран за промените. 

 

Ние предлагаме да отложим вземането на решение по този въпрос”, изтъкна той. 

 

В момента по моята лична партида са се натрупали 8-9 хиляди лева. Докато се пенсионирам, вече ще са се натрупали 20 хиляди. Ако тези мои пари отидат в „големия кюп”, както наричат НОИ, аз нямам гаранции, че утре, когато се пенсионирам, те ще станат част от моята пожизнена пенсия”, обобщи депутатът. 

 

Който иска да натрупва доходност и е по-спекулативно настроен, си остава в универсалния пенсионен фонд, а който иска да има сигурност- втората му пенсия остава в НОИ- там е по-сигурно, но няма доходност”, поясни от своя страна другият гост в студиото - Димитър Главчев от ГЕРБ. 
 

"Факт е, че има дупка в НОИ. 50% от пенсиите в България се плащат с буквална субсидия от страна на държавния бюджет. Но тази дупка трябва да бъде запълнена с повече икономика и повече възможности да се плащат осигуровки, отколкото да се ползва такъв подход", контрира Зеленогорски.  

 

Не можеш за три дни да вземеш решение за реформа, която се прави години, заключи той.