Според Иван Нейков е по-добре човек да има две пенсии, а не една

 

Планираната пенсионна реформа продължава да е в центъра на разгорещени дебати. По темата тази сутрин в предаването „Здравей, България” спориха бившият социален министър Иван Нейков и вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

 

На прицел отново са частните пенсионни фондове и намерението на държавата да прехвърли парите, събрани от тях в Националния осигурителен институт. В момента всеки работещ внася общо 17.8% от заплатата си за осигуровки. От тях 12,8% отиват в НОИ, а другите 5% - в частен фонд. Идеята е от 2015 година да можем да избираме къде да внасяме тези 5%. Основният аргумент да се промени това правило е, че всеки трябва да има свободата да избира.

 

Според Иван Нейков е по-добре човек да има две пенсии, а не една.  

 

„Винаги е по-добре с две пенсии. Сумата е по-голяма”, изчислява бившият социален министър.

 

Според опонента му Димитър Манолов обаче парите от едната пенсия от НОИ ще са повече отколкото парите от двете пенсии.

 

„Моделът е сбъркан. Оставени са много пробойни, с които после пенсионните фондове да се оправдават защо не могат да покрият очакванията, с които са създадени”, заяви Димитър Манолов. 

 

Синдикалистът обясни, че родените преди 1959 година се осигуряват само в НОИ и чакат пенсия само оттам. Родените след 1959 година нямат същите пенсионни права. По думите му пенсията, които те очакват от НОИ е намалена с около 30%, а тези средства отиват в частен пенсионен фонд.

 

„Идеята е, че при мъдро управление на тези фондове, тази втора пенсия ще компенсира намалените средства в НОИ”, обясни Димитър Манолов. Според него не е вярно и това, че НОИ няма доходност.

 

„В момента пенсията се изчислява на примерно 200 лева, а след 30 години ще бъде на 1 200 лева”, обясни Манолов. „Сега започна да се води рекламна кампания. Беше нормално тази кампания да си я водят пенсионните фондове, а не през лобисти”.

 

Според Иван Нейков обаче грешката е там, че се противопоставя НОИ на пенсионните фондове, държавата срещу частницити. 

 

„Моделът е направен двете системи да работят заедно. Ако аз получавам само една пенсия от НОИ и ако друг човек получава пари от НОИ и втория стълб, винаги вторият човек е по-добре от първия”, смята Иван Нейков. 

 

Бившият социален министър обясни, че фондът не може да фалира, може да фалира дружеството. Парите във фонда могат да се инвестират, но има много строга регулация в какво.

 

„Има фондове бетер КТБ, при фалит ги губите до стотинка”, заяви Димитър Манолов.

 

Според Иван Нейков обаче тук говорим за две различни юридически лица. 

 

Повече гледайте във видеото!