Пророкът Мохамед отново е изобразен на първата му страница

Френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо” е отново на пазара. Днес вестникът излиза в 3-милионен тираж точно седмица след атаката срещу редакцията му, при която бяха разстреляни 12 души.

 


В печатна форма новият брой на излиза на френски, италиански и турски.

 


В електронна форма обаче има версии на английски, испански и арабски.


Пророкът Мохамед отново е изобразен на първата страница, като държи в ръце надпис: „Аз съм Шарли”. Отгоре е изписано: „Всичко е простено”. Журналистите от „Шарли Ебдо” разказаха на импровизирана пресконференция в редакцията как са работили по новия брой.


„Имаше нещо повече от идеята да нарисувам Мохамед с надписа „Аз съм Шарли”. Гледах го и той плачеше… Добавих отгоре думите „Всичко е простено” и се разплаках. Така се получи първата страница, най-сетне я намерихме. Това беше нашата първа страница, не тази, която светът искаше да направим. Това не беше първата страница, която терористите искаха да направим, защото в нея няма терористи. Има просто един човек, който плаче, едно човече, което плаче… Това е Мохамед, съжалявам, че отново го нарисувахме…”, обясни Ренал Люзие „Люз”, карикатурист в „Шарли Ебдо”.