Изложени са облекла, въоръжение и снаряжение VI-и до XIV-и век

Воините на Аспарух и Иван Асен се изправят в Археологическия музей във Варна, предаде БГНЕС. За първи път посетителите могат да видят възстановки на облекла, въоръжение и снаряжение от VI-и до XIV-и век върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. 

 

Редом с тежките конници и лековъоръжените стрелци, се разкрива и визията на по-слабо известни народи, воювали по нашите земи: загадъчните кумани, страховитите византийци и странстващите северни наемници.

 

Развитието на средновековното българско воинско облекло и въоръжение е представено в хронологически ред - от Първата българска държава през периода на византийско владичество до края на Второто българско царство.

 

Реконструираните облекла, оръжия и защитно въоръжение са участвали във възстановки на исторически битки, чествания и средновековни фестивали и са доказали многократно своето качество.

 

Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на "История славянобългарская", завършен на 29 януари 1765 година от Софроний Врачански в град Котел.