Причината са промените в закона и вариантът, по който ги чете прокурорът по делото

Изненадващ обрат по знаково дело. Ден след критичния доклад на Европейската комисия за състоянието на съдебната система и борбата с организираната престъпност прокуратурата се отказа от обвиненията за мобилното подслушване срещу Цветан Цветанов и тримата бивши директори на СДОТО. Очаква се решението на съда да излезе около 16:30 часа.

 

Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че не са поддържали обвиненията по простата причина, че с последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година е изменен текст, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина. В случая това обстоятелство не било налице и прокуратурата била длъжна да приложи текста на закона и да пледира за невинност на обвиняемите.

 

"В техния случай това не е налице и тъй като има една императивна разпоредба в Наказателния кодекс, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда”, обясни обвинителят.

 

Очаква се днес съдът да се произнесе по другото дело срещу бившия вътрешен министър за отказ за използване на СРС. На първа инстанция той беше осъден на 4 години затвор.

 

Срещу Цветан Цветанов има три дела в съда. Другите две стигнаха до втора съдебна инстанция – Софийски апелативен съд. Там те започнаха и приключиха в рамките на един ден. Очаква се произнасяне на съда. 

 

Едното от тях е за отказаните СРС-та, по което Цветан Цветанов чу от градския съд осъдителна присъда от четири години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!" на шест искания за СРС-та. Второто дело, по което се чака произнасяне, е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на БОП Велико Търново Орлин Тодоров.