То е причинено от разработването на сребърни мини през 16 век

Свикнали сме да мислим за замърсяването на въздуха като за грях на модерното общество, но всъщност не трябва прибързано да заключаваме, че прединдустриалните ни предшественици са живели екологично, пише изданието The Motherboard, цитирано от агенция "Фокус". Оказва се, че хората са започнали да замърсяват небето преди петстотин години. Това показват резултатите от изследване, публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Science.

 

Испанската империя има заслугата за най-старото атмосферно замърсяване, причинено от разработването на сребърни мини в Южна Америка от конкистадорите през 16 век. 

 

Доказателствата подкрепят идеята, че човешкото въздействие върху природата е било широко разпространено още преди индустриалната революция“, казва съавторът на изследването Паоло Габриели.

 

По време на завладяването на Южна Америка Испанската империя е накарала местните инки да работят в сребърни мини, намиращи се в планината Потоси на територията на днешна Боливия. Инките вече са умеели да добиват и обработват сребро, но въвеждането на нова испанска технология през 1572 година е увеличило многократно производителността. Скоро мините са започнали да изхвърлят оловен прах във въздуха. 

 

Изследователите са открили следи от замърсяването през 2003 година при проучване на ледника Келкая. Климатолозите често използват леда, формиран в течение на 1200 години пласт след пласт по върховете на Андите като ключ към климатичната история на Земята. Учените са измерили наличието на различни химикали с помощта на масова спектрометрия. Концентрацията на олово, каквото испанците са използвали при обработката на сребърната руда, е по-голяма в пластовете на ледника, съответстващи на времето на създаване на мините.