Върху какво е нужно да помислите преди голямата крачка

Денят на влюбените вече мина. Но любовта продължава да е във въздуха и в умовете ни. Ако Вие и половинката Ви възнамерявате да преминете към по-сериозна фаза във взаимоотношенията си, оставете за момент романтиката и помислете върху нещо по-практично, като например финансите. Ако сте наясно с този аспект от самото начало, това би спестило много бъдещи проблеми и спорове. Списание „Forbes” събра 8 факта, които трябва да знаете за партньора си, преди да се решите на по-голяма крачка:

 


1.   Отношението му към финансите

Ако той се отнася по-непринудено към парите, има два варианта: родителите му са правили същото или напротив- били са изключително пестеливи. Ако пък е твърде внимателен с разходите, най-вероятните отговори отново са два- или преди време неочаквано е изгубил работата си, или в семейството му средствата са се прахосвали твърде безразсъдно. Това не са единствените възможности, затова опитайте да разберете повече каква е причината за нагласите му.    

Още по темата

 

2.   Финансовите цели

Срещате се с човек, който планира да прави само крайно необходимото, за да се пенсионира на 50-годишна възраст, а самите Вие искате да изградите кариера? Тогава бъдете подготвени, че идеите ви за начина на живот, който бихте искали да водите, едва ли ще съвпаднат.

 

3.   Финансовото му минало 

Това е различно от отношението му към парите, което е последица от детските му години. В зависимост от възрастта на партньора Ви, финансовото му минало може да включва някои грешни постъпки, които са занулявали банковата му сметка.  Ако причината за това е, че той просто не си е платил сметките навреме, трябва да бъдете нащрек. От друга страна, партньорът Ви може би е живял скромно преди, за да спести пари и да започне собствен бизнес.

 

4.   Доходите

Можете да добиете идея за нейния/неговия доход въз основа на това какво работи. Банковата сметка сама по себе си не е толкова важна, но знаейки какво е съдържанието й, ще може да прецените какъв начин на живот иска да води Вашият човек. И ако той не съвпада с Вашите идеи, трябва да вземете решение дали ще можете да се съобразите и за в бъдеще. 


5.   Дългове

Ако обмисляте брак с любимия, трябва да сте наясно дали дължи пари и колко. Защото рано или късно ще се изправите пред въпроса дали да си отворите обща банкова сметка. Но дори и това да не се случи, все пак е важно да знаете дали бъдещият Ви общ бюджет ще бъде обременен от стар студентски заем или нещо подобно. 

 

6.   Спестяванията

Размерът на спестяванията на партньора Ви варира в зависимост от доходите му.  Но е добре да бъдете с човек, който осъзнава важността на това да има заделени пари. Tака може да прецените дали ще можете да постигате поставени общи цели- от пътуване през отпуската до закупуването на общ дом.  

 

7.   Плановете му за след пенсиониране

Как ще интерпретирате този фактор зависи най-вече от възрастта. Докато 20-годишните двойки все още имат време да организират финансите си, то ако хората на 30 години и нагоре все още не са помислили за старините си, трябва сериозно да си помислите дали някога ще бъдете на една и съща страница.

 

8.   Неговото мнение за Вашите фантазии, свързани с пари

Ако мечтите Ви включват и Вашия партньор, със сигурност трябва да разберете какво мисли той по въпроса. Например, ако искате да си стоите у дома и да гледате децата, трябва да установите дали в семейството му има човек, който не работи, и какво е мнението му по този въпрос.