Изложбата "Илюзия на повече от век" впечатли посетителите на Музея за история на София

Изложбата "Илюзия на повече от век" впечатли посетителите на Музея за история на София.

 

Конкретният повод за изложбата е, че на 13 януари 1915 г. е прожектиран първият български игрален филм "Българан е галант", заяви Ирина Кръстева от Музея за история на София пред БГНЕС. Лентата е режисирана от Васил Гендов, който е сценарист и изпълнител на главната роля във филма. Той е прожектиран в някогашния хотел "Македония", който се намира на метри от Музея за история на София. От "Българан е галант", обаче към днешна дата е запазен само един кадър.

 

"Възползваме се от тази годишнина, за да покажем някои доста интересни експонати от Музея за история на София. Такива са оригиналният плакат на филма "Тютюн" от 1962 г., от филма "Под игото" и още редица други. Използвали сме и редица архивни снимки, оригинални костюми от български кино продукции от средата на 20 век. Пелерината на Ирина от "Тютюн" е тук, няколко костюма от "Сватбите на Йоан Асен", "Хан Аспарух" и "Време разделно", посочи Кръстева. Тя добави, че посетителите могат да видят и киноснимачна и кинопрожекционна техника, предоставени от Националния политехнически музей. Темата е изключително интересна, а експонатите са уникални и голяма част от тях се показват за първи път, убедена е Кръстева.

 

Изложбата може да бъде видяна в Музея за история на София от днес до 5 април. Тя е придружена от редица съпътстващи събития. Всеки ден от 11.00 до 17.00 часа на всеки кръгъл час ще се прожектира "Любовта е лудост". Всяка неделя до 5 април ще се провежда кураторска лекция, а на 15 март от 15.00 часа ще се проведе детско ателие "Направи си анимация", където децата ще могат да направят сами анимационен герой.