Чрез картините искам да внуша определени емоции на публиката, заявява художникът

 

"Релефите създават внушение за повече пространство и енергия, за повече обем. Такива са и последните ми търсения. Чрез тях се опитвам да изляза от двуизмерното пространство на живописта". Това заяви художникът Кирил Якимов, цитиран от БГНЕС, при откриването на изложбата "Релеф или изследване на повърхността".

 

С експозиция от 22 платна Кирил Якимов "създава карта", отразяваща релефа на всеки творчески импулс. От възникването на желанието, през набъбването му, до момента, в който то излиза на повърхността, придобивайки собствена форма и цвят.

 

Чрез картините искам да внуша определени емоции на публиката, защото абстрактната живопис трудно се разказва. В този цикъл работи въвеждам и два нови елемента. Единият е релефът, а другият прави опит за реанимация на златото и среброто като цветове, разказа художникът.

 

Кирил Якимов няма конкретна муза. Приема рисуването като основна форма на съществуване, а вдъхновение черпи от живота и всичко, което го заобикаля. Казва, че човек може да навлезе и много надълбоко под повърхността. Зависи от енергията, с която разполага.

 

Почитателите на абстракцията могат да разгледа изложбата до 5 април, в сградата на Телефонната палата.

 

Снимка/Видео: БГНЕС