Не платиш ли - има лихви, но за мътна водата никой не ти връща парите, оплакват се местните

 

Жителите на Добрич се сблъскаха с неотложен проблем - скъпа, но мътна и негодна вода за пиене потече от чешмите през почивните дни. Днес вече течността в чешмите се избистри, но от водното дружество предупреждават поне до обяд да не се ползва за пиене и миене.

 

Припомняме, че в Добричка област плащат една от най-високите цени на водата у нас. Хората обаче демонстрират „безстрашие” като Ангел Дончев: „Ето направо си я изпивам водата”. Запитан дали не се притеснява, че може да има някакви вредни вещества: „Няма такива работи. Аз съм от село човек, живота ме е научил”.

 

Днес водата на пръв поглед е чиста, но вчера е била мътна, почти като боза, свидетелстват и кадри, изпратени от зрители в рубриката ни "Моята новина". „Вчера забелязах, че е мътна и не ставаше за пиене. Нямаме избор при подобен монопол. Ако са двама или трима, които подават водата, но тъй като е само едно ВиК-то…”, оплака се още Дончев. „Ако не платиш, ти вървят лихвите а пък че е мътна водата, никой не ти връща парите, че не можеш да я ползваш”, казва още той.

 

Обилните валежи според тях са замътили водата на двата сондажа на помпена станция Батово, обясняват пък от ВиК Добрич. „Водата, която вкарва в помпена Батова и влиза горе на 5-ия километър в малката камера, която цялата е била замътена. Затворихме я тази камера. Въпреки това в почти половината град до късно снощи е текла мътна вода. Днес вече на вид водата е бистра”, каза инж. Павел Павлов от ВиК Добрич.

 

От водното дружество предупредиха още, че докато се избистри водата, налягането ще е по-ниско и се очаква в централната част до високите етажи днес през деня изобщо да няма вода.

 

Репортер: Мария Добрева

 

Целия репортаж гледайте във видеото.