Законопроект предвижда глоба за клиентите от максимум 1500 евро

Френските сенатори ще дебатират по закон дали да бъдат наказвани проститутките, или техните клиенти, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. Във Франция е подновена дискусията как да бъде нанесен удар на най-древната професия.

 

Предложеният законопроект ревизира свой предшественик, одобрен от долната камара на парламента през 2013 г., който така и не влезе в сила.

 

Този законопроект, ако бъде одобрен, ще отмени закон от 2003 г., според който предлагането на секс услуги е криминализирано. Вместо това ще бъде предложено глобата да бъде плащана от търсещите горещи ласки.

 

Одобреният от долната камара преди две години законопроект предвижда глоба за клиентите от максимум 1500 евро. Но според преработения текст на проектозакона проститутките ще продължават да бъдат грозени от максимална глоба в размер на 3 750 евро за предлагане на секс услуги, а предишната наказателна мярка срещу клиентите ще бъде отменена.

 

И двете версии на законопроекта предизвикаха бурни протести от страна на сексуалните труженички, които казват, че такъв закон просто ще тласне в още по-дълбока нелегалност проституцията и ще направи по-уязвими за злоупотреби проститутките.

 

Стотици жрици на любовта, предимно от Латинска Америка и Китай, повечето носещи маски, изпълниха улиците на Париж в събота, за да протестират срещу предложения законопроект.

 

"Проституцията във Франция е легална", твърди Франселин Лепан, защитник на правата на сексуслугите. "Този проектозакон цели просто още по-силно заклеймяване на проституцията".

 

Плащането или приемането на заплащане за секс в момента не е наказуемо във Франция. Но съблазняването, сводничеството и предлагането на секс от непълнолетни е забранено.