Свидетели по делото вече са се оплакали, че срещу тях е упражняван натиск

 

Смолянският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на община Неделино Стоян Беширов. Сред основните мотиви на съда са, че ако той остане на длъжност, има вероятност да възпрепятства разследването срещу него. Присъдата може да бъде обжалвана. 

 

На кмета е повдигнато обвинение за престъпления по служба и злоупотреба с близо 1 милион лева европари. Мерките срещу него бяха предприети след разследване на Нова за извършени престъпления по служба, свързани с обществени поръчки за над 900 000 лева.

 

Междувременно свидетели по делото вече са се оплакали, че срещу тях е упражняван натиск. Авторът на разследването Васил Иванов коментира, че и върху самия него е имало такъв. Правени са всякакви опити да се спре излъчването на материала, в това число и традиционните заплахи по телефона и проследявания, разказа журналистът.

 

"Доколкото знам има опити за сплашване към свидетели – тези, които говореха пред нашата камера и тези, които ще говорят в съда. Има около 30 свидетели по делото”, поясни Васил Иванов.

 

По-рано журналисти на телевизията разкриха, че през лятото на 2014 г. с държавни пари е била ремонтирана детската градина в Неделино. Фирма е получила 40 000 лева, за да смени дограмата на детската градина, но това се е случило само на документи. Веднага след излъчването на разследването, прокуратурата се самосезира, извърши се спешна проверка, а в Неделино бяха изпратени екипи на ДАНС и софийската прокуратура. Държавното обвинение образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу Беширов и му повдигна няколко обвинения.