Досега той е бил в Азия, а идеята е за 4 години да обиколи целия свят

Красив, голям и позитивен балон направи опит да полети в небето над Южния парк на столицата, за да ни напомни за правата на децата.

 

Уникалният по рода си балон, висок колкото 8-етажна сграда, стъпва за пръв път не само в България, но и на европейска територия. Досега той е бил в Азия, а идеята е за 4 години да обиколи целия свят.

 

"Издигането на балона символизира издигането на детския глас и права. Както той няма да остане незабелязан и невидим за възрастните, така целта е и детските права да не останат незабелязани и невидими", обясни Ивайло Спасов от УНИЦЕФ, цитиран от БГНЕС. Той поясни, че с издигането на балона организацията, която защитава най-малките, иска да издигне техния глас и мнение.

 

Инициативата е част от кампания на УНИЦЕФ, посветена на това децата да казват свободно своето мнение, когато става дума за решения, засягащи всеки един аспект на техния живот. Чрез нея от УНИЦЕФ напомнят, че децата са субекти на своя собствен живот и пълноправни носители на права.

 

Надеждата на хуманитарната организация е, че родителите, учителите, социалните институции ще се вслушват повече в подрастващите. Защото, ако не ги подкрепяме и насърчаваме като деца да изказват своето мнение, няма как да очакваме и като възрастни те да бъдат активни, позитивни и компетентни граждани.