Наказанието е 20 години лишаване от свобода

Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд Бургас, с което бе потвърдена осъдителната присъда на Любомир Симеонов за убийство на банковата служителка Павлинка Йовчева. Така окончателно влиза в сила наложеното му наказание от 20 години лишаване от свобода, предаде БГНЕС.

 

С решение от 31.03.3015 г. Върховният касационен съд се е произнесъл по касационната жалба на Симеонов, който поиска да бъде отменен съдебният акт на въззивната инстанция и делото да се върне за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд - Бургас, или той да бъде изменен, като се намали наложеното му наказание до седем години лишаване от свобода.

 

Решението на Апелативен съд - Бургас е обжалвано и от частните обвинители и граждански ищци – семейството на пострадалата, които са поискали връщане на делото за ново разглеждане с даване на задължителни указания за определяне на наказание доживотен затвор, съобщиха от Бургаския съд.

 

ВКС е намерил за необоснована претенцията на двамата срещу допуснатите доказателства и техния анализ, тъй като те не са посочили процесуални нарушения при формулиране на позиция от предходните съдебни инстанции. 

 

ВКС отстоява разбирането на Апелативен съд Бургас, че свалянето на банковата тайна и не събирането на поискана от Симеонов информация за три фирми, имали отношение с банката, няма връзка към предмета на доказване по делото – убийство на длъжностно лице.