Според него е най-важно да се намери механизъм за изчистване на системата

 

Видео: БГНЕС

 

„За да се направи реформа, трябва да има промени в Конституцията”, каза омбудсманът Константин Пенчев на въпрос за обявените миналата седмица идеи за съдебна реформа с промени в Основния закон.

 

Според него е най-важно да се намери механизъм за изчистване на системата.

 

"Не е толкова важно ВСС – 2, 3, 5 колегии. Важното е да се намери начин да се изчисти системата от тези тумори и да не се допусне повече поне да заемат възлови постове. Това е най-важното", заяви омбудсманът, цитиран от БГНЕС.

 

За "тумори" той посочи хора, които са на възлови позиции – районно ниво, окръжно ниво, апелативно ниво. "Разбирате ли – те се въртят – два мандата председател на РС, след това отива веднага на окръжен и т. н. Това е т. нар. съдебна номенклатура, която е много по-опасна от политическата номенклатура", подчерта Пенчев.

 

За арестуваната съдийка Румяна Ченалова той коментира, че тя има право на защита и на справедлив процес и много се опасява "г-жа Ченалова да не се превърне в национален герой в най – скоро време". Той допълни, че не я познава и не ѝ симпатизира по никакъв начин, дори напомни, че е писал сигнали срещу синдика.