Целта е да се намали бюджетният дефицит

 

Заплатите на министрите от британското правителство ще бъдат замразени и през следващите пет години, за да се намали бюджетният дефицит. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от "Ройтерс".

 

Министрите получават годишна заплата от 134, 565 британски паунда (208 000 долара), в това число и техните възнаграждения като депутати. Техните заплати са били замразени от 2010 г. насам, когато освен това бяха намалени с 5% като част от тогавашната програма на коалиционното правителство за финансови съкращения.

 

Управляващите от Консервативната партия обещаха в следващите две години да запълнят дупка от 25 млрд. паунда (30 млрд. долара) в опитите си да превърнат 5% дефицит в излишък до 2018 г. - 2019 г.

 

Независим британски орган, който ръководи и отговаря за финансовите възнаграждения на депутатите в страната, по-рано препоръча увеличаване на заплатите на всички 650 членове на парламента, в това число и министрите, с 10%, което ще направи възнагражденията им 74 000 паунда. Премиерът призова институцията да обмисли отново предложението.