От януари групировката е вербувала над 1100 деца

Над 50 деца, вербувани за бойци на радикалната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, са убити от началото на годината, съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес.

 

Неправителствената организация, базирана във Великобритания, има данни за смъртта на 52 деца войници на възраст под 16 години, които били вербувани в програма на ИД, наречена "Лъвчетата на халифата". Миналото лято групировката обяви халифат върху контролираните от нея територии в Сирия и Ирак.

 

Програмата осигурява интензивно военно и религиозно обучение за тези малолетни в контролираните от ИД зони. От януари групировката е вербувала над 1100 деца, а през юли най-малко 31 момчета са били убити при експлозии, бойни действия или въздушни удари на режима или на водената от САЩ коалиция, сочат данни на СЦНПЧ.

 

ИД обикновено прибягва до деца за служба на контролно-пропускателен пункт или за събиране на сведения в зони извън контрола й, но групировката все по-често им възлага задачи като екзекутиране на пленници или извършвани на самоубийствени нападения.

 

Според СЦНПЧ това става все по-често явление, след като Турция увеличи охраната на границата си със Сирия и някои гранични контролно-пропускателни пунктове бяха загубени, което затруднява идването на възрастни бойци за ИД от чужбина.

 

От началото на годината най-малко 18 деца са били използвани като камикадзета, в последно време при боевете между ИД и кюрдските сили в североизточната част на Сирия.