Причината е в тяхната Задушница, която се нарича "О-бон"

По магистралите в Япония се образуваха километрични автомобилни задръствания, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

 

Това се случва в началото на периода на летните отпуски, но не защото японците са хукнали моментално на море подобно на гражданите на Франция, където на места задръстванията стигнаха до чудовищните 600 км.

 

Причината е в японската Задушница, която се нарича "О-бон" и летните отпуски са програмирани, така че всички да могат да я отпразнуват. В този ден японците почитат мъртвите - посещават родните си места и отиват на гробища. И понеже всички го правят, задръстването на автомагистралите е неизбежно.

 

На скоростната магистрала "Канецу" в префектура Сайтама колоната от автомобили е достигнала дължина от 45 км. На магистралата "Тохуко" в Североизточна Япония блокираният от коли участък е дълъг "само" 35 км. Толкова е и на магистралата на южния остров Косю.

 

Междувременно билетите за влака-стрела "Синкансен" бяха изкупени до един. При авиокомпаниите пикът беше в сряда, затова за днес са се появили отделни свободни места за някои полети. При завръщането на японците от "О-бон" се очакват нови задръствания.