Как е най-добре да реагираме, за да спасим живота си?

В третия ден от безпрецедентните мерки за сигурност, свързани с непосредствена възможност за терористичен удар в Брюксел, белгийските медии разпространяват съвети за оцеляване при атентат.

 

Експерти в областта на сигурността съветват още в първите секунди на нападение с безразборна стрелба хората да залегнат и да се престорят на умрели, уточнява БТА. Отбелязва се, че рядко терористите довършват с контролен изстрел падналите на земята. Препоръчва се да се изчака момент за бягство, в който нападателите презареждат оръжията си.

 

Когато се чуят изстрели, най-добрият изход е бягството, но ако това е невъзможно, добре е хората да се скрият и непременно да включат телефоните си на тих режим. В случай, че оръжието е насочено право в някого, спасение може да бъде той да изрече "Аллах акбар". Отчита се, че при атентатите от 13 ноември в Париж някои от хората са били пожалени от терористите благодарение точно на този израз, използван навреме.

 

Съпротивата за обезвреждане на нападателите също е възможност, но в момент, когато те са разсеяни или се затруднят с оръжията си. Даден е пример с предотвратения атентат във влака по линията Амстердам-Париж от август, когато пътници (военни от армията на САЩ в отпуск) успяха да обезвредят нападателя, докато той опитваше да презареди засеклия си автомат.

 

Междувременно мерките за сигурност в европейската държава остават затегнати на фона на обявената заплаха от тероризъм. Вижте кадри!

 

Видео: Ruptly