Снимка: Тhinkstock
Сос е френска дума, взета от латинската "salsa“, която означава осолени
В ястията, които консумираме, основно вкусът идва от сосовете, с които ги подправяме. Сос е френска дума, взета от латинската "salsa“, която означава осолени, пише БГНЕС. За първи път сосът се е употребявал от древните гърци при приготвянето на риба. Обикновено той е в течно или в средно гъсто състояние, като не се използват самостоятелно, а като добавка във вкуса и външния вид на ястието. Съдържат по няколко компонента и са съществен елемент в кухните по цял свят.
Сосовете могат да се използват за пикантни ястия или за десерти, за дресинг към салата, към топли и студени ястия и предястия. В днешно време приготвянето на сос се е индустриализирано и те могат да бъдат намерени във всеки магазин, но най-вкусните си остават прясно приготвените. Ето и най-известните сосове в световната кулинария.
Сос Беарнез
Това е френски гъст сос, който се приготвя от разтопено масло, жълтъци, бяло вино и лук. Подправя се с естрагон, сол, черен пипер и оцет. Подходящ е за добавка към яйца и месо.
Сос Бешамел
Бял сос, един от основните във френската кухня, който се сервира топъл. Приготвя се от брашно, масло, мляко като се подправя с бял пипер, сол, кора от лимон и индийско орехче.
Сос Уорчестър
Най-известният британски сос, носещ името на графство. С него се овкусяват месо и риби. Приготвя се от тамаринд, винен оцет, сушени гъби, аншоа, карамфил, пипер, доматено пюре.
Соев сос
Произлиза от Китай и един от най-полезните сосове. Подходящ е както за салати, така и за основни ястия. Приготвя се на основата на ферментация, от соя, пшеница, вода, чесън и копър.
Сос Песто
Един от най-популярните и обичани италиански сосове, подходящ за салати, паста и месо. Приготвя се от зехтин, босилек, сирене пекорино и кашу.
Сос Холандез
Още един френски сос, който най-вероятно свързвате с яйца Бенедикт, но той е отлична добавка към всякакъв вид зеленчуци. Приготвя се от белтъци, масло, сол, пипер и кора от лимон.