Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди

Постановката „Лив Щайн” грабна „Икар” за най-добър спектакъл. Това стана в неделя вечерта, когато Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди.

 

Церемонията се състоя в Народния театър „Иван Вазов”, а празничният спектакъл беше озаглавен „Театър без граници".

 

За главната роля в постановката „Лив Щайн”, която се играе в Малък градски театър „Зад канала", статуетката получи актрисата Анастасия Лютова.

 

Леонид Йовчев бе отличен за главна мъжка роля за „Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и театралната група "Метеор", и за Гео Милев в „Гео” по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.

 

„Икар – 2016” за режисура получи Явор Гърдев за две постановки в НДК – „Квартет" по Хайнер Мюлер и „Чайка" от Чехов в театър „Азарян". 

Още по темата

 

С „Икар" за чест и достойнство бе отдадена почит към паметта на актьора Петър Попйорданов-Чочо, а за изключителен творчески принос към българския театър бе отличена актрисата Илка Зафирова.

 

„Икар“ за педагогически принос получиха Надежда Сейкова и Николина Георгиева.

 

За второстепенна женска роля бяха отличени актрисите Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова за ролите си в „Театър, любов моя“, режисура на първата в театър „199“.

 

За второстепенна мъжка роля беше отличен Валентин Ганев за образа на Никола Гешев в „Гео“. Постановката е на режисьора Иван Добчев и се играе в Народен театър.

 

За дебют награди грабнаха Мила Люцканова и Боряна Братоева за образите на сестри Палавееви в „Сестри Палавееви“, постановка Елена Панайотова, драматичен театър Пловдив.

 

Останалите награди: 

 

Съвременен танц и пърформанс: Иво Димчев за спектакъла си „Опервил“, театър „Азарян“, Национален дворец на културата и „Фейсбук театър“, Мозей.

 

Драматургичен текст: „Семеен албум“ на Малин Кръстев.

 

Авторска музика: Константин Цеков за „Последен квартет“ от Ярон Зилберман, 

 

Драматично-куклен театър – Враца и театрална работилница „Сфумато“.

 

Сценография: Марина Райчинова за „Евридика в подземния свят“ от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, Пловдивски драматичен театър.

 

Майсторско техническо осъществяване: „На ръба“, авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър.

 

Цирково изкуство: Иво Сивков и Мария Косоребрикова от цирк „Балкански“.

 

„Златен глас“: Николай Николов за сериала „Черния списък“.

 

Критически текст: Йоана Спасова-Дикова за книгата „Мелпомена зад Желязната завеса“.

 

Вариететно изкуство: Трупа „Росиели“.