Това не пречи да се обграждаме с много познати

Мнозина имат стотици контакти в социалните медии, но австралийски учени установиха, че броят на истинските приятели не може да надхвърля пет, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

 

Екип от университета на Сидни твърди, че макар и хората да могат да образува сложни разслоени общества, при приятелствата от най-близкия кръг има горна граница от петима души. Тази горна граница вероятно е непроменена от стотици хиляди години.

 

Макар и приятелите ни да са само петима, ние можем да се обграждаме с познати. Това означава, че винаги когато добавяме нов човек в социалната си мрежа, той е малко по-далечен от хората в близкия кръг. Социалната мрежа може да достига до 132-ма души.

 

Учените са създали компютърни модели, с които са анализирали човешките социални мрежи и са ги сравнили с първобитните общества. Те обясняват, че от еволюционна гледна точка е било важно хората да имат малки групи от близки, когато са попадали в опасни ситуации. При наличието на такава група не е била необходима близост с останалите от племето.

 

Броят на близките приятели се обуславя и от "неврологично ограничен капацитет за поддържане на дългосрочни стабилни отношения". Това означава, че мозъкът ни буквално не може да се справи с по-голям брой приятелства. За 2014 г. средният брой на приятелите във Facebook е бил 338 души.