Процесът обаче може да се окаже непосилно скъп

Исландски учени откриха ново ефективно средство за справяне с климатичните промени – ефективното превръщане на въглеродния диоксид в камък, пише "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

В рамките на 2-годишния проект „CarbFix”, резултатите от който са публикувани в журнала „Наука” (Science), исландските специалисти са изпомпвали смесица между парниковите газове и вода на 540м. дълбочина в базалтовите скали под геотермалната централа „Хелисхейди”.

По темата

Киселинната смес разтворила калциевия магнезий в скалите и по този начин се формирал варовик, който може да задържи газа постоянно и по естествен път.

„Това вече не е газ. На практика въглеродния диоксид се превръща в камък”, заяви д-р Юрг Матер от Университета в Саутхемптън, един от научните ръководители на експеримента.

За краткия период на изследване, учените с изненада са установили, че 95% от въглеродния диоксид е усвоен в скалите, което е много по-бърз темп от очаквания.

Процесът обаче може да се окаже непосилно скъп, като за последните 2 години изпомпването е струвало 10 милиона долара.

Все още е наличен и въпроса относно съхранението на газа след като бъде извлечен от въздуха.

Откритието, че може да бъде изпомпван в базалт, който се среща достатъчно често в световен мащаб, е път към решението на проблема, смята Матер. /БГНЕС