Става дума за съвместни учения в рамките на НАТО, заяви той

"Не става въпрос за флотилия, а за съвместни учения в рамките на НАТО. Вероятно съм бил разбран неправилно". Това заяви в Русе румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от Dariknews.

Държавният глава на северната ни съседка уточни, че преговорите между двете президентски администрации по темата се водят повече от година.

Предложението за военно регионално сътрудничество в черноморския басейн е на Румъния и е било представено при срещите с българските власти, заяви президентът Йоханис. Той беше категоричен, че не става дума за създаване на флотилия, а за съвместни учения на черноморските държави членки на НАТО.

"Разбрах, че се появиха всякакви интерпретации. Аз представих предложението както на господин президента, така и на министър-председателя. Това касае съвместни тренировки между силите на Румъния и България и може би и на други страни. Тази инициатива трябва да е под шапката, под чадъра на НАТО. Може би неправилно е разбрана думата флотилия. Това неправилно е разбрано. НАТО не желае да създаде и да поддържа в Черно море такава флотилия или флота", каза Йоханис.

По думите на Клаус Йоханис това е само идея за съвместни учения, която има нужда от допълнителни технически изяснения. Тя е била лансирана и по нея текат дискусии от една година.

Йоханис разгледа строителната площадка на газовия интерконектор България-Румъния в близкия до Русе град Мартен. По думите му той трябва да е готов до края на годината. Интерконекторът е а стойност малко над 9 милиона евро, като 35% е европейско финансиране.

По-рано днес България отказа да участва в общ черноморски флот с Румъния и Турция срещу Русия. Припомнете си подробности във видеото. 

Източник: Dariknews.bg