Ансамбълът ни по художествена гимнастика завоюва бронз в Рио

"Толкова сме щастливи, че накрая успяхме!" Това бяха първите думи на треньора на ансамбълът ни по художествена гимнастика Ина Ананиева ексклузивно пред NOVA, минути след като грациите ни завоюваха бронзов медал на Олимпиадата в Рио. "Исках момичетата да играят така, както играха! Те направиха много за развитието на художествената гимнастика.", добави развълнуваната Ананиева.

Какво ще е бъдещето на тези момичета? Отговорът на Ина Ананиева: „Предполагам, че всяка ще поеме по своя път, мисля, че направиха много за художествената гимнастика, за развитието на българската художествена гимнастика.“

„Вярвайте ми, нищо не сме следили от другите оценки, не съм гледала другите оценки, защото ние стартирахме с последен номер, само исках да играят чисто, така, както играха. След като имаме медал, не ми се коментират оценките на съдийките“, сподели треньорът.

По темата
Момичетата ни в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова достойно се състезаваха на финала и успяха да стигнат до почетната стълбичка. 
 
В изключително оспорвания финал гимнастичките ни събраха общ сбор от 35.766 точки. Точно толкова получиха и сребърните медалистки от Испания, но заради по-високата оценка за изпълнение се качиха втори на почетната стълбичка.
 
Българските момичета донесоха много радост на родната публика първо с изпълнението си с пет ленти. Грациите изпълниха чисто композицията си „Ювиги Хан“ на композитора Георги Андреев чисто и получиха оценка 17.700 точки.

След това ансамбълът изпълни прекрасно и композицията с два обръча и три чифта бухалки. Съчетанието, поставено по филмовата музика от „Матрицата“, беше оценено с 18.066 точки.

Гимнастичките ни, водени от треньора Ина Ананиева, бяха втори след първото изиграване, когато всички лидери допуснаха грешки. След вторите изпълнения момичетата ни спечелиха бронзовото отличие.

Олимпийското злато отиде при Русия, който събра сбор от 36.233 точки (17.600 за пет ленти и 18.633 за обръчи и бухалки). Среброто е за испанките, които също се представиха на ниво – (17.800 и 17.966) 35.766 точки.

Челната олимпийска шестица допълват Италия с 35.549 точки, Беларус с 35.299 и Израел с 34.549.

Останалите два ансамбъла, оформящи осмицата са – Украйна с 34.282 и Япония с 34.200 точки.

По време на първата ротация треньорът на украинките Ирина Дерюгина подаде контестация за оценката на своя тим на пет ленти. След детайлното разглеждане на съчетанието, момичетата получиха дори по-ниска оценка от първоначалната – 16.866 (вместо първоначалната 16.916).

В крайна сметка, нашите момичета успяха да достигнат върха, който гонеха в последните 4 години.

Още спортни новини - на gong.bg