Кметът на Пловдив твърди, че не знае чия собственост са сградите

Тази нощ пожар опостуши паметник на културата в центъра на Пловдив. Емблематичните сгради на тютюневите складове бяха напълно унищожени.

По темата

Малко пред 22.00 часа  настъпва истинско огнено бедствие. 4-ти склад , който е на съседна улица от останалите пламва изненадващо с мощна сила,  докато пожарникарите гасят останалите три.

Огънят от четвъртия склад се разпространява изключително бързо, а пламъкът, е с нехарактерен син цвят. Свидетели разказват, че във въздуха се е носила миризма на нафта, а пожарът се е разпалил изключително бързо.

Паника и ужас обзема хората, които живеят до четвъртия склад, защото пламъците стигат на 50 метра от къщите им.  Със страшен грохот рухват покривите и част от вътрешните конструкции на сградите. Кметът на Пловдив Иван Тотев както и местната администрация твърдят, че не знаят на кого са складовете и къде са собствениците им.

Културологът Пенка Калинкова твърди, че два от складовете са купени от фирма на италиански бизнесмени, оглавявана от  бивш почетен консул на Италия в Пловдив.

„Смятам, че правителството трябва да вземе позиция в тази война. Виновните да си поемат отговорността. Искаме отговорността на кмета, на министъра на културата”, коментира арх. Петкана Бакалова от Камара на архитектите в България.

Изгорелите тютюневите складове не могат да бъдат възстановени, твърдят архитекти. 

Изгорелите складове са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Министърът на културата Вежди Рашидов  разпореди да бъде извършена спешна проверка на място заради изгорелите складове. Прокуратурата също започна разследване. 

Репортер: Благой Бекриев