Вятърът създава сериозни проблеми при работата на екипа

„Все още има теч в една от цистерните. Успеем ли да го ограничим, ще имаме добра новина”, заяви гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хитрино.

По темата

„Работата е продължила и през нощта. 10 цистерни са обработени в Хитрино и върху една ще се работи днес”, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

„Имаме напредък, има всички условия и необходими материали и техника, за да продължат действията оттук нататък по плана, който сме направили. Надяваме се времето да не ни попречи. Въпреки че при този развой - зарадо силния вятър ситуацията става по-сложна“, коментира министърът на вътрешните работи.

Тя заяви, че към обяд на място ще пристигне премиерът в оставка Бойко Борисов, заедно с представители на Строителната камера, за да определят как ще помогнат на хората за възстановяване на щетите по сградите и какъв план ще бъде направен за настаняването им във фургони, а след това и за изграждането на новите им жилища.

„Вятърът създава сериозни проблеми. Ще разглеждаме всяка ситуация поотделно”, каза гл. комисар Николов. „Тази нощ всичко, което беше плануванo, е извършено. Вятърът наистина създава сериозни проблеми, но нека да дойде моментът, в който ще започнем операциите с крановете“, допълни той. По думите му вятърът е лош, а ниската температура за работа е добра, но не и за хората. Той обърна внимание, че и 12-те цистерни сами по себе си представляват опасност. 

„На съседна гара чакат 150-тонни крана на жп инфраструктура”, съобщи от своя страна транспортният министър в оставка Ивайло Московски. „В Разград чакат 80-тонни гондоли, които след изпразване на цистерните може да бъдат натоварени чрез 150-тонните кранове, които са в наличност. Стискаме палци на екипа да извършат успешно операциите“, добави Московски.

Николов подчерта, че е рано да се говори кога ще започне операцията по източване на цистерните. „Важно е да се вземе правилното, вярното, обмисленото решение”, заяви той. 

Днес хората няма да бъдат допускани до къщите си

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД

Редактор: