"Има сигнали и за купуване на гласове от Северозападна България", каза служебният премиер

"По време на мандата на служебното правителство се случват добри неща. Едно от нещата, с които се гордея, е готово постановление, което в момента е в съгласувателна процедура, с което се намалява фискалната тежест върху бизнеса. Става дума за Агенцията по вписванията, където таксите не бяха съобразени с разходите, които са необходими за съответното действие и се получаваха в много големи диспропорции едни скрити данъци. Това ще бъде една свежа глътка въздух особено за дребния и средния бизнес, тъй като действително там се реализираха едни приходи не съвсем коректно", каза пред БНР служебният премиер проф. Огнян Герджиков.

По темата

Служебният премиер съобщи, че е получил сигнали за нарушения при изпълнение на Националната програма за саниране.

„Става дума за злоупотреба с парични средства. Изключително некачествени материали се влагат на завишени цени. За всичко това ще бъдат сезирани съответните органи”, подчерта Герджиков.

Има сигнали и за купуване на гласове от Северозападна България.

„Всяка седмица събирам МВР, всички служби, за да се отчитат всяка седмица какво става – проверки по места, мобилизации. Това е една от амбициите ни - да направим едни честни и прозрачни демократични избори, доколкото е възможно. Много съм амбициран да покажем, че можем да осъществим такива избори. До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице. Важното е да се създаде обстановка на нетърпимост към такива изключително зловредни и срамящи България практики”, отбеляза премиерът.

Според проф. Герджиков липсата на машинно гласуване не може да опорочи изборите.

„Основното е дали изборите ще бъдат проведени прозрачно, честно и демократично. Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували - това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган, който се произнася - това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите”, категоричен е Герджиков.

За решението на служебния екоминистър Ирина Костова да даде зелена светлина за управление на парк "Пирин", което предвижда застрояване на парка, Герджиков подчерта, че то не е окончателно.

„Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно, след като всичко е в още един процес. Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение", коментира Герджиков.

Относно излъчването на български еврокомисар, проф. Герджиков коментира: "С президента Радев постигнахме съгласие за следното – до изборите няма да излъчим еврокомисар, но след изборите, ако не може веднага да се състави кабинет, тогава вече не трябва да се чака и трябва да излъчим български еврокомисар. Ако се състави правителство, тогава нека редовният кабинет да направи това".