Близо 40 дела са заведени от пациенти само за последната година

Онкоболна пациентка осъди здравното министерство да й плати 95 000 лева обезщетение. Така, само за няколко дни спечелените дела срещу ведомството стават две. И в двата случая пациентите са получили отказ за лечение в чужбина. Колко пари губи държавата от такива дела и как можем да защитим правата си като пациенти?

По данни на неправителствени организации, годишно държавата губи стотици хиляди левове от подобни обезщетения. 38 дела са заведени от пациенти само за последната година, признават от самото министерство. За по-голямата част от тях - 29, обаче, все още няма решения.

Със спечелени дела, но без обезщетение е пациентка, която преди 5 години била диагностицирана със злокачествен тумор в мозъка. Предпочита да остане анонимна - страхува се, че предразсъдъците към болестта й могат да попречат на сегашната й работа.

По темата

„Тумор. Беше в центъра на мозъка и нямаше как да се изреже целият участък и затова направих химио- и лъчетерапия и се оказа, че има сантиметър и половина, който не може да бъде отстранен, защото ще остана инвалид за цял живот”, разказва пациентката.

Препоръчват й лечение в чужбина с кибернож. Пациентката моли държавата да плати. Здравното министерство и касата отказват, а жената тръгва за турска клиника с пари от заеми. Лечението е напълно успешно.

„След като отново получих отказ от Министерството на здравеопазването да ми бъде платена сумата, заведох дело срещу тях. И първата, и втората съдебна инстанция казаха, че сумата ми се дължи”, добавя тя.

Изплатени са само адвокатските хонорари. Пациентката завежда второ дело, печели и него, но все още чака парите.

Този случай е един от десетките, с които се сблъсква адвокат Христина Николова. Разказва, че често пациентите не успяват да дочакат разрешение от министерството.

„Отнема им месеци на Комисията за лечение в чужбина да разгледат един случай. Искат няколко пъти оферти от пациентите, при положение, че те въобще не са задължени да представят оферти при касата за възстановяване на сума трябват 2 години”, допълва Христина Николова.

А според европейските регламенти, всеки пациент може да поиска да се лекува в чужбина, твърдят правозащитниците.

„Здравната каса плаща до стойността, която е у нас, ако не поискате предварително разрешение. Ако поискате предварително разрешение – НЗОК или Министерството на здравеопазването заплащат цялата стойност на лечението”, обяснява д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Пациентските организации съветват – в случай на отказ да се търси не само обезщетение от държавата, но и персонална отговорност – с иск към виновно длъжностно лице.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.