Предложението не е било обсъдено на тристранка

ВАС отмени Постановление на Министерски съвет, с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв.

По темата

Делото се образува след жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, съобщиха от съда.

Аргументът - проектът не е обсъждан на тристранка, каквато е законовата процедура.

Решението на ВАС е сигнал към новото правителство да се спазват правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него.

Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и от особена важност, както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство, припомня БГНЕС.

А правителството одобри плановете си за увеличение на минималната работна заплата в следващите три години. От 2018 г. тя ще стане 510 лева. От 2019 г. ще се повиши с още 50 лева - до 560. Плановете за 2020 г. са минималното заплащане вече да е 610 лева.