Според синдиката данъчната политика трябва да бъде променена

По темата

Нова схема за изплащане на заплати поиска КНСБ. От синдиката предлагат бонусите да са по-малката част от месечния доход.

Синдикатите препоръчват поне 80% от парите, които работодателят е решил да дава, да са записани в договора като твърда заплата, а само 20% да бъдат бонуси. Кратката позиция на бизнеса обаче е, че това няма да стане.

Бозата се произвежда без бонуси. На твърда заплата, а не на бутилка, за да е постоянно. Бонус в този бранш могат да чакат само разпространителите.

Не за по-голяма, а за по-сигурна заплата се борят синдикатите, защото са видели, че често пред работниците се поставят непосилни задачи, за да заслужат бонус. Според КНСБ препоръката им трябвало да се запише в Кодекса на труда.

Бизнесът обаче е категоричен – не подкрепя такова предложение. Не можело да се записва конкретно съотношение заплата-бонус в закон, пък било то и препоръка.

И друга синдикална идея не срещна подкрепа. Да има необлагаем минимум до минималната заплата, а хората, които се осигуряват над максимума, да плащат по-висок от плоския данък - 15 или 20%.

Според бизнеса промени в данъчната система трябвало да се обсъждат най-рано след влизане в еврозоната. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.